Doktersnuffel: de hond werkzaam als coach!

 

Mandy van Laar helpt door het inzetten van haar honden mensen met een beperking. Op deze manier kunnen mensen hun eigen grenzen en mogelijkheden leren inzien en eventueel verder uitbreiden. Ook kunnen de honden gebruikt worden om iets duidelijk te maken wat de persoon in kwestie zelf niet kan. Deze keer vertelt Mandy over een bijzondere ervaring tussen haar hond Jupiler en Sanne:

 

 

Een bijzondere gave:

 

Om de week mag ik bij Sanne langs komen, een vrouw die eigenlijk aan bed is gekluisterd. Zij is meervoudig gehandicapt en kan alleen haar hoofd en armen bewegen. Hierbij maakt zij een soort kreunend geluid. Sanne en Jupiler hebben een grote aantrekkingskracht tot elkaar, het was al liefde op het eerste gezicht. Jupiler wil altijd op haar schoot liggen en het liefst zou hij daar de hele dag blijven, en stiekem kusjes geven.

Maar toen ik vorige week bij Sanne ging kijken deed Jupiler heel vreemd. Ik was de kamer nog niet ingelopen en hij wilde eigenlijk per direct naar Sanne toe. Hij trok aan de riem, wat hij anders nooit doet. Hij moest en zou naar Sanne!

Om te ontdekken wat er aan de hand is ben ik Jupiler maar gevolgd. Met één grote sprong belande hij gelijk op de schoot van Sanne, die daarop verschrikt reageerde. Jupiler plofte neer en rook daarna ineens heel voorzichtig aan haar mond. Hij gaf geen kusjes zoals normaal, maar bleef maar naar haar mond kijken.

Ik had genoeg gezien, er is iets mis, Jupiler doet anders nooit zo. Nadat ik de begeleiding had gevraagd of er iets aan de hand was met Sanne, kreeg ik een bijzonder antwoord. Sanne had deze ochtend haar kies laten trekken! Dat verklaart helemaal waarom Jupiler zich zo gedroeg.

Ik blijf het elke keer bijzonder vinden dat die honden alles aanvoelen. Ik had het zelf echt niet door gehad. Deze prachtige dieren blijven mij telkens weer verbazen!

 

Wilt u meer weten over het inzetten van honden bij mensen met een beperking? Kijk dan op: www.doktersnuffel.nl, of mail naar info@doktersnuffel.nl.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.