Doktersnuffel: de hond werkzaam als coach!

 

Iedereen weet dat een hond gebruikt wordt als blindengeleidehond of als hulphond. Maar er zijn ook honden die meer de rol van coach aannemen en op deze manier mensen met een beperking kunnen helpen. Wat een fantastische dieren zijn het toch! Mandy van Laar helpt mensen op deze manier met haar eigen opgeleide therapie honden en boekt daarmee bijzondere resultaten. Omdat wij gefascineerd zijn door haar werk met haar honden en met mensen zal zij regelmatig een stukje op ons blog plaatsen zodat hopelijk nog meer mensen weet krijgen van deze mooie behandelmethode.

 

 

Deze keer haar eigen introductie:

 

 

“Beste lezers,

 

Snuffelhond

Ik ben Mandy van Laar, 25 jaar jong en kom uit Leusden. Sinds vier jaar help ik mensen met een beperking op verschillende fronten d.m.v. Dier Ondersteunde Therapie (DOT). Ik heb twee goed opgeleide therapiehonden die me daar bij helpen.
Dot is voor mensen met een beperking een zeer laagdrempelige manier om eigen invloed te ervaren op een manier zoals ze soms met begeleiders niet kunnen beleven. Eigen invloed ervaren is goed voor de eigenwaarde/zelfvertrouwen en algemeen gevoel van welbevinden. De DOT bevordert de actieve communicatie doordat ‘signalen’ direct worden ‘beloond’ door de reactie van de hond. Dit heeft weer een positief effect op de zaken als (sociale) weerbaarheid en leren kennen van wat je prettig vindt en wat niet ( eerste verkenning van leren kennen van eigen grenzen ) en wellicht ook hierover leren communiceren.
Therapie met een hond brengt iets extra’s met zich mee, iets wat geen andere therapie of activiteit te bieden heeft, de interactie met de hond maakt dat de motivatie en het zelfvertrouwen van de cliënt worden vergroot en de therapie wordt ervaren als een belevenis in tegenstelling tot een verplichting.
Dit is in het bijzonder bij kinderen en mensen die al veel medische en paramedische behandelingen hebben moeten ondergaan of al meerdere therapieën aangeboden krijgen een groot voordeel.

snuffelhondHet werken met therapiehonden heeft vele voordelen. De hond kan niet alleen helpen bij een pedagoog of fysiotherapeut, maar ook op vele andere fronten zoals slechte concentratie. De hond voelt de cliënt perfect aan en weet wanneer hij afstand moet houden of juist nabijheid moet zoeken. Hij waarschuwt ons voor eventuele (epileptische) aanvallen.
Voor veel cliënten is het gevoel van het werken met de hond heel belangrijk, de hond maakt contact op de manier waarop zij dit aankunnen en een actie van de cliënt heeft een directe reactie van de hond tot gevolg. Dit geeft een groot gevoel van invloed en vertrouwen.
Veel cliënten reageren heel positief op de hond, dit zien we ook terug bij cliënten met autisme waarbij we in de therapie met hond veel sneller resultaten boeken dan binnen de reguliere therapie.
Wilt u meer weten over het inzetten van honden bij mensen met een beperking? Kijk dan op: www.doktersnuffel.nl, of mail naar info@doktersnuffel.nl.


Met vriendelijke groet,

 

Mandy van Laar”Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.