Konijnen weetjes

Wist u dat wortels eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor uw konijn? Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over konijnen.

Waarom zijn wortels niet goed voor een konijn?

Een wortel bevat erg veel suiker. Wanneer een konijn teveel suiker binnenkrijgt kan het voorkomen dat een konijn te dik wordt. Dit veroorzaakt verschillende problemen zoals bijvoorbeeld suikerziekte , problemen met het verzorgen van zichzelf of gewrichtsklachten. Af en toe een klein stukje wortel of appel kan natuurlijk best, maar probeer dit te beperken. Het beste is om uw konijn iets van groente te geven zoals andijvie of witlof wat weinig tot geen suiker bevat. Denk er wel aan dat konijnen moeten wennen aan ander voer. Geef dus maximaal één nieuw soort per week. Begin met een klein stukje en bouw dit langzaam op.

Waarom is gemengd voer niet goed voor konijnen?

Konijnen gaan bij gemengd voer op zoek naar hetgeen wat zij het lekkerst vinden. Hetgeen wat ze niet lekker vinden laten ze meestal liggen, waardoor de kans bestaat dat een konijn niet voldoende voedingstoffen binnen krijgt. Ook zitten er in gemengd voer niet de juiste vezels die een konijn nodig heeft voor het afslijten van de tanden. Dit kan gebitsproblemen veroorzaken. Daarnaast bevat gemengd konijnenvoer relatief veel suiker wat zoals we hierboven al lazen niet goed is voor een konijn.

We willen een vriendje voor ons konijn, waar moeten we op letten?

Niet alle konijnen kunnen zomaar samen. Een mannetje moet bijvoorbeeld eerst gecastreerd worden, wanneer het gekoppeld wordt aan een vrouwtje. Vier weken na een castratie kunnen ze dan gekoppeld worden aan een vrouwtje. Het beste is om een maatje voor uw konijn bij een konijnenopvang te halen. Zij hebben de juiste kennis over het koppelen van konijnen. Bij de opvang hebben ze vaak speciale ‘koppelruimtes’ waarbij ze al vrij snel kunnen zien of de konijnen een match zijn. Mocht het thuis toch niet werken dan kunt u het konijn weer terugbrengen.

Waarom is het beter om meerdere konijnen in huis te nemen?

Konijnen zijn van nature groepsdieren. Dat betekent dat een konijn die alleen is, veel minder gelukkig is dan een konijn met een maatje. Ook zijn wij natuurlijk zelf niet altijd thuis. Helemaal op dat soort momenten is het belangrijk dat een konijn zich kan vermaken. Een maatje is dan de beste oplossing: ze wassen elkaar, eten samen en spelen samen.


Heeft u vragen over konijnen in het algemeen of specifiek over uw eigen konijn? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 030 254 0500 of te e-mailen naar: info@dkmidden.nl.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.