VERGIF, PAS OP!

Ook in Nederland hebben we een giftige slang!

 

In Nederland denken we vaak niet aan slangen en al helemaal niet aan giftige slangen wanneer we lekker aan het wandelen zijn in de natuur. Toch komt er in ons land één giftige slang voor in de natuur, namelijk de adder (Vipera berus). De slang is 50 tot 70 centimeter lang, heeft rode ogen en heeft een karakteristiek zwart-bruin zigzagpatroon op zijn rug. De slang zelf is een beetje groenig grijs van kleur. Deze slang is een stuk minder giftig dan andere bekende giftige slangen en zorgt in Nederland bij mensen niet vaak voor een dodelijke afloop. Toch is het belangrijk om bewust te zijn van deze slang en te weten wat te doen wanneer je hond (of kat) gebeten wordt door een adder. In Nederland komt de adder vooral voor in Overijssel, Friesland, Drenthe, Gelderland en Limburg. Er zijn ook meldingen gedaan van adders in de Kaapse bossen in Doorn, maar onbekend is of ze daar voorkomen. Ze leven graag in zandgebieden, op heidevelden en aan de randen van bosgebieden.

 

Het gif van een adder zorgt voor de afgifte van histamine, serotonine, bradykinine en prostaglandines bij het slachtoffer. Het gif heeft daarnaast een direct effect op hart en bloedvaten. De klinische verschijnselen ontstaan vaak binnen 2 uur na blootstelling aan het gif. Vaak is zwelling rondom de bijtwonden zichtbaar, de bijtwonden kunnen ook bloederige uitvloeiing hebben. Het dier kan erg sloom tot comateus worden, de hartslag gaat vaak omhoog alsmede de lichaamstemperatuur. Verder kan er worden gezien: kreupelheid, kneuzing, overmatig speekselen, bleke mond slijmvliezen, braken en hijgen. Het gif kan ook effect hebben op de functie van lever en nieren.

 

Het is belangrijk om ze snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Probeer in de tussentijd uw dier ze stil en rustig mogelijk te houden. Het is belangrijk om niet aan de wond te zitten (niet uitzuigen, geen snedes maken etc.). Wanneer er een ledemaat is aangedaan dan kan deze het beste geïmmobiliseerd worden. Het is belangrijk om zo snel mogelijk anti-gif te kunnen verkrijgen. Voor de rest is het belangrijk om het gebeten dier symptomatisch te behandelen en te ondersteunen. Het controleren van orgaanfuncties in het bloed is essentieel zodat hier een geschikte therapie voor ingezet kan worden. Het gebruik van corticosteroïden wordt afgeraden en antibiotica zijn alleen nodig wanneer er tekenen van infectie optreden. Omdat het gif voor problemen in de bloedstolling kan zorgen dient deze in het bloed te worden onderzocht bij dieren die een verhoogde bloedingsneiging vertonen.

De prognose is over het algemeen gunstig bij milde gevallen, maar gereserveerd wanneer er ernstige verschijnselen optreden.

 

Neemt u contact met ons op voor vragen of in geval van nood: 0346 72 59 98. Kijk hier voor als onze contactgegevens.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.