Wat kan ik aan de staart van een kat aflezen?

Helaas spreken mensen en dieren een andere taal. Dat maakt communiceren vaak lastig. Katten communiceren vrijwel alleen maar door middel van lichaamstaal. Hoewel de lichaamstaal niet altijd precies is af te lezen leest u in dit blog een aantal signalementen die katten afgeven via hun staart.  Deze signalementen kunnen wijzen op een bepaalde gemoedstoestand.

 

De staart als communicatiemiddel:

 

Katten lichaamstaal

 

  1. Bang

Wanneer een kat bang is, is dat vaak te zien aan de staart die ze helemaal omlaag brengen of zelfs tussen de achterpoten stoppen. Dit is in veel gevallen ook een soort teken van onderdanigheid.

 

  1. Geïrriteerd of gestrest

Als een kat snel en breed heen en weer gaat zwaaien met de staart kan het erop duiden dat uw kat geïrriteerd of gestrest is. Dit in tegenstelling tot honden die vaak enthousiast zijn als ze met hun staart gaan zwaaien.

 

  1. Enthousiast en blij

Als een kat met zijn of haar staart rechtop loopt zijn ze vaak blij om u te zien. Als de staart ook nog lichtelijk begint te trillen zijn ze in veel gevallen heel erg enthousiast. Ze doen het vaak als ze weten dat er eten voor ze wordt gepakt en klaargemaakt.

 

  1. Ontspannen en tevreden

Als de staart licht  naar beneden hangt met een boog zijn ze meestal ontspannen en eigenlijk heel erg tevreden.

 

  1. Verlegen of krols

Als een kat de staart opzij houdt is hij of zij meestal verlegen of in sommige gevallen krols.

 

  1. Boos

Als uw kat een dikke staart krijgt die recht naar boven staat en de rug rechtop gaat staan en de haren overeind dan is het in veel gevallen een teken van agressie. De kat is boos om iets dat hem of haar niet aanstaat.

 

Natuurlijk zijn er ook andere signalen van uw kat die een bepaalde betekenis kunnen hebben. Houd ons blog in de gaten voor meer informatie en leuke weetjes en tips over gezelschapsdieren en paarden. Op onze Facebook-pagina houden wij u continu op de hoogte van onze acties, evenementen en interessante ontwikkelingen.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.