Welk voedsel is gevaarlijk (giftig) voor uw hond?

Veel honden hebben de neiging om alles wat los en vast zit in hun mond te stoppen. Ook hondeneigenaren verwennen hun viervoeters graag met wat lekkers. Zeker als hun hond met de welbekende puppyogen staat te snakken naar een hapje van uw eigen eten is het voor veel baasjes verleidelijk om te hond te laten meegenieten. Dat chocola voor veel honden zeer giftig is dat weten de meeste mensen wel, maar welke etenswaren zijn nog meer gevaarlijk voor een hond? Lees het in deze blog.


Cacao
Zoals we al zeiden weten de meeste mensen wel dat chocolade (cacao) niet goed is voor een hond. Cacao bevat theobromine, een stof waar een hond erg ziek van kan worden. Hoe puurder de chocola hoe slechter. Zo kan 10 gram pure chocolade per 1kg lichaamsgewicht van een hond al dodelijk zijn. Voer uw hond dus nooit etenswaren waarin cacao zit verwerkt.


Noten en pinda’s
Noten kunnen gevaarlijke schimmels bevatten. In het bijzonder kunnen walnoten en macadamia noten erg gevaarlijk zijn voor uw hond. Ook goed om te benoemen is dat honden daarnaast ook erg allergisch reageren op pinda’s.


Uien en knoflook
In uien, knoflook, prei en bieslook zitten de stoffen disulfide en sulfoxide, die zeer giftig zijn voor uw hond. Pas na enkele dagen kan uw hond hier last van krijgen. De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid die is ingenomen.


Avocado
Voor mensen een zeer populaire vrucht, maar voor honden heel ongezond. Dit komt door de persine, een stof die zich in de schil en de pit van de avocado bevindt. Honden kunnen deze stof niet afbreken. Vitale organen zoals de longen en de alvleesklier kunnen hierdoor worden aangetast.


Daarnaast moet u ook goed letten met volgende producten:
– Rozijnen en druiven
– Rauwe eieren en varkensvlees
– Champignons
– Pitten en klokhuizen
– Te veel melkproducten en zout
– Groenten zoals: aubergine, tomaten en paprika
– Rauwe aardappelen
– Zoetstoffen


En houd uiteraard uw hond uit de buurt van alcohol en medicijnen. Twijfelt u over hoe u uw dier het beste kunt voeden? Neem gerust contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat het beste voer voor uw huisdier is. U kunt uiteraard ook langskomen bij één van onze spreekuren. Bekijk op deze pagina wanneer er een spreekuur bij u in de buurt is.



Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.