Euthanasie van uw huisdier

Met onze dierenarts aan huis kunt u uw huisdier laten inslapen in zijn of haar vertrouwde omgeving. Zo kunt u op een rustige en respectvolle wijze afscheid nemen van uw geliefde huisdier.

 

Waarom bij u thuis?

  • Rustig voor uw huisdier en voor u
  • Afscheid nemen in een vertrouwde omgeving
  • Vreedzaam en respectvol
  • Uitgebreide nazorg

Wat is euthanasie?

Uw huisdier maakt deel uit van uw leven en uw gezin. Maar u weet dat het moment zal komen dat u afscheid moet nemen van uw kameraadje. Euthanasie is dan soms de beste keuze voor uw huisdier.

 

Het woord euthanasie komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘goede dood’ of ‘milde dood’. Euthanasie is dan ook een pijnloze en snelle manier om uw huisdier op een gecontroleerde wijze te doen overlijden. Deze handeling wordt verricht door een dierenarts en kan bij u thuis plaatsvinden.

Wanneer is euthanasie de juiste keuze?

De keuze voor euthanasie is geen gemakkelijke beslissing. Wanneer is het moment aangebroken om tot euthanasie van uw huisdier over te gaan? Ook voor ons als dierenarts is dit soms lastig te bepalen.

 

Euthanasie wordt meestal gepleegd als het dier een lijdensweg tegemoet gaat vanwege ziekte en er geen genezing of behandeling meer mogelijk is. Daarnaast kan tot euthanasie worden besloten wanneer uw huisdier vanwege ouderdom lijdt aan bijvoorbeeld dementie, incontinentie of blind- en doofheid.

In sommige extreme gevallen vindt euthanasie plaats vanwege oncontroleerbare agressie van uw huisdier naar andere dieren en/of mensen.

 

Vanuit onze expertise als dierenarts kunnen wij een advies geven of euthanasie de beste optie is voor uw huisdier. De uiteindelijke beslissing zal u moeten maken. Praat daarom ook met vrienden en familie en vraag hoe zij over de gezondheid van uw huisdier denken. We zullen u vervolgens helpen om in uw eigen persoonlijke situatie de juiste keuze te maken.

 

Hoe verloopt de euthanasie?

Als de beslissing is genomen om uw huisdier te laten inslapen, maken we een afspraak wanneer de dierenarts de euthanasie bij u thuis komt verzorgen. De dierenarts neemt ruim de tijd zodat u (en eventueel uw kinderen) nog alle tijd hebben om afscheid te nemen.

 

Bij dieren wordt euthanasie verricht door het plaatsen van twee injecties. De eerste injectie bevat een slaapmiddel waardoor het dier in een diepe slaap terechtkomt (net als bij een operatie). De tweede injectie bevat een middel waardoor de ademhaling en de hartslag stopt en uw dier komt te overlijden. Het door ons gebruikte slaapmiddel kent geen bijwerkingen en zal er voor zorgen dat uw dier in alle rust in slaap valt. In totaal duurt het na het geven van de tweede injectie nog enkele minuten voordat uw dier daadwerkelijk overlijdt.

 

Na het overlijden van een hond of een kat geven wij desgewenst een overlijdensverklaring af voor het stopzetten van de hondenbelasting en/of verzekering.

Betrek uw kinderen in het proces

Het overlijden van uw huisdier wordt door veel kinderen als een heel vervelende en verdrietige gebeurtenis ervaren. Zeker voor kinderen van 6 jaar en ouder is de kans groot dat dit de eerste keer is dat ze bewust te maken krijgen met de dood en het verlies van een dierbare.

 

Wij raden aan om open te zijn tegen uw kinderen over wat er met uw huisdier gaat gebeuren. Vertel op een makkelijke maar eerlijke manier waarom het beter is voor uw huisdier om hem of haar op een vredige manier te laten sterven.

 

 

Uitvaartservice voor uw huisdier

Als u uw huisdier (bij u thuis) laat inslapen, is het verstandig om nu al na te denken over wat u na het overlijden met uw huisdier wilt doen. Wilt u uw dier begraven? Of wilt u misschien een uitvaart verzorgen voor uw huisdier waarna het wordt gecremeerd?

In samenwerking met Majesta Dierencrematoria Nederland kunnen wij een liefdevol afscheid van uw huisdier verzorgen. Dierencrematorium Majesta Utrecht biedt verschillende opties om de crematie van uw huisdier te verzorgen die niet alleen bij u en uw huisdier past, maar ook past bij uw budget.

Na het inslapen van uw huisdier kunnen wij het vervoer verzorgen naar het dierencrematorium. Wanneer gewenst kunt u daar nog rustig en waardig afscheid nemen van uw geliefde dier in de afscheidsruimte.

Kijk voor meer informatie op de website van Dierencrematorium Majesta Utrecht of neem contact met ons op. We bespreken graag vooraf de verschillende opties zodat u niet op het moment van de euthanasie zelf met deze vragen geconfronteerd wordt.

huisdieren

Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.