Maandactie paard september & oktober

In de maanden september en oktober is het mogelijk om uw paard te testen op PPID/ de ziekte van Cushing met 50% korting.

 

Wat is de PPID/ de ziekte van Cushing?
Bij deze aandoening ontstaat een goedaardige tumor in een deel van de hersenen. Hierdoor komt teveel van het stresshormoon ACTH vrij. Dit stresshormoon ACTH zorgt ervoor dat de bijnieren corticosteroiden aanmaken. Doordat de hormoonproductie nu verkeerd wordt aangestuurd kunnen de volgende symptomen ontstaan:
• Een lange vacht met krullen. Vaak geeft de eigenaar aan dat het paard de afgelopen winter slecht door de wintervacht is gekomen;
• Hoefbevangenheid:
• Een bolle hangbuik en vetbulten boven de ogen;
• Kale rug;
• Paarden eten meer;
• De paarden drinken en plassen daardoor meer;
• De paarden zijn gevoeliger voor ontstekingen.

Deze aandoening wordt de ziekte van Cushing genoemd, maar bij paarden is PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) een meer correcte benaming. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere paarden. Naar schatting heeft ongeveer 15% van de paarden ouder dan 15 jaar deze aandoening.

 

Therapie:
Een therapie om PPID te genezen is er helaas nog niet. Wel is het mogelijk om met medicatie de afgifte van de betrokken hormonen te remmen waardoor complicaties van PPID verminderd of voorkomen kunnen worden. Deze medicatie zal dan wel levenslang gegeven moeten worden.

 

Hoe kun je een paard testen op PPID?

Bij een wat ouder paard waarbij een aantal van bovengenoemde symptomen voorkomen, is het verstandig om het paard te laten testen op PPID. Bij deze test wordt dan door de dierenarts bloed afgenomen en opgestuurd naar een laboratorium. Het bloed wordt dan onderzocht op de aanwezigheid van teveel van het hormoon ATCH. Meestal is het noodzakelijk om de test nog een keer te herhalen na een aantal maanden.

In de maanden september en oktober kan de test voor 50% korting in het laboratorium worden uitgevoerd.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL21ABNA 0599050454


Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.