Puppyhandel

Puppyhandel; liefde voor het dier of liefde voor het geld?

 

Met toenemende regelmaat komen er pups bij ons in de kliniek op bezoek waarvan na onderzoek blijkt dat deze uit het buitenland afkomstig zijn. De nieuwe eigenaren zijn hier meestal niet van op de hoogte, mede omdat er vaak gewoon een Nederlands paspoort bij de pup meegegeven wordt. In sommige gevallen is de pup (veel) jonger of ouder dan dat er bij de aanschaf is gemeld en zijn de pups afkomstig uit Oostbloklanden en hebben ze een lange autorit onder erbarmelijke omstandigheden achter de rug. Eenmaal bij de tussenhandelaar in Nederland aangekomen worden de pups via sites als Marktplaats voor een behoorlijk bedrag te koop aangeboden.

 

Wanneer een dier vanuit het buitenland naar Nederland wordt geëxporteerd, dan zijn daar regels aan verbonden. Een paar belangrijke regels zijn dat het dier gechipt moet zijn en dat het dier een inenting tegen hondsdolheid (rabiës) moet hebben gekregen. Deze inenting mag pas vanaf 12 weken leeftijd aan pups gegeven worden. Daarnaast moet deze inenting minimaal 21 dagen voorafgaand aan de reis naar Nederland gegeven zijn. Dit betekent dat een pup pas vanaf 15 weken leeftijd legaal ons land kan binnenkomen.

 

Helaas zien we regelmatig veel jongere pups afkomstig uit het buitenland zonder geldige hondsdolheidvaccinatie en soms ook niet gechipt. In sommige gevallen zouden ze volgens het paspoort wel gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, maar is de pup die bij ons op tafel staat veel jonger dan 15 weken. Kortom, een paspoort zegt niet alles en het is niet te achterhalen of de informatie die er in staat correct is.

 

Een pup te vroeg bij zijn/haar moeder en nestgenoten weghalen kan ernstige socialisatieproblemen als gevolg hebben. Daarnaast hebben de moederhonden vaak al vele nestjes gehad en wordt er geen rekening gehouden met het voorkomen van erfelijke aandoeningen. Deze aandoeningen openbaren zich meestal pas later en zijn niet zichtbaar bij de aanschaf.

Het is treurig om te zien dat iemand vol vertrouwen en goede moed een pup aanschaft die na enige tijd ernstig ziek wordt of levenslang met erfelijke gebreken te kampen heeft. Dit brengt veel zorg, verdriet en hoge kosten met zich mee. Ook hierover wordt een toekomstige eigenaar niet geïnformeerd door een dergelijke handelaar.

 

Ga eerst zelf bij een nest kijken en neem uw kinderen niet mee. Vaak is het liefde op het eerste gezicht en vindt de aanschaf plaats op basis van emotie. Eenmaal thuisgekomen voelt u dat het toch niet helemaal klopt.

 

Let bij de aanschaf van de pup onder andere op de volgende zaken:

  • Zijn er veel pups aanwezig van verschillende rassen en verschillende leeftijden? Dit is niet het geval bij een fokker met hart voor de pups of bij een gelegenheidsnestje;
  • Is er een moederhond aanwezig?
  • Neemt de ‘fokker’ de tijd voor u of moet u haast maken?
  • Hoe vaak per jaar heeft deze fokker een nestje beschikbaar? Hoeveel nesten heeft de moederhond al gehad?
  • Is er al wat bekend op internet over deze fokker? Vooraf de naam intoetsen in Google kan een verschil maken;
  • Mag u meerdere keren vrijblijvend komen kijken of dient u de pup direct mee te nemen?
  • Is de fokker geïnteresseerd in de toekomstige leefomgeving van de pup?

Wanneer een situatie niet goed aanvoelt, dan klopt er een veel gevallen ook iets niet.

Hoe schrijnend de situatie ook is en hoe graag u de pup ook wilt redden, doe dit niet. Het blijft immers een vraag-aanbod situatie. Alleen door het niet te doen kunnen we de wantoestanden langzaam een halt toe roepen.

 

Wanneer wij in de kliniek geconfronteerd worden met een pup uit het buitenland, dan zijn wij verplicht alle bekende gegevens van de pup te noteren en deze te melden bij de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA). Tevens raden wij bij twijfelachtige situaties aan het dier volgens het gebruikelijke vaccinatieschema in Nederland te vaccineren. Zo weten we zeker dat ze goed beschermd zijn.

Wij willen u de aanschaf van een pup allerminst ontmoedigen. We hopen echter met deze informatie u bewust te maken van het feit dat niet iedereen goede intenties heeft en u te waarschuwen voor de problemen die het met zich mee kan brengen. Mocht u een pup op het oog hebben en u wilt graag advies, schroom niet ons hierover te benaderen. Wij staan u graag te woord.

Team Dierenkliniek Midden NederlandDierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.