Gebitsproblemen bij paarden

 

Het paardengebit is ontwikkeld voor het vermalen van hard, vezelrijk plantaardig voedsel en houdt daarmee direct verband met een gezond spijsverteringsproces. Het gebit groeit en verandert ook in de verschillende levensfasen van het paard. Een regelmatige controle is dan ook belangrijk om eventuele problemen voor te zijn. We stippen hier veel voorkomende gebitsproblemen aan en hoe je ze kunt herkennen.

 

Wanneer het glazuur onregelmatig afslijt kunnen glazuurpunten of richels onstaan, die zo scherp kunnen worden dat ze verwondingen in de mond kunnen veroorzaken. Ook kan ongelijke slijtage voor een golvend patroon van de kiezen zorgen, wat goed kauwen bemoeilijkt. Daardoor kunnen weer nieuwe klachten ontstaan, zoals scherpe haken, waaraan tong of wangen opengehaald kunnen worden. Haken ontstaan als tegenoverliggende kauwvlakken van twee kiezen niet evenredig afslijten, meestal achteraan de achterste, of vooraan de voorste kiezen. Door een verkeerde stand van de kaak (over- of onderbeet) kan ook ongelijke slijtage ontstaan.

 

Bij het wisselen blijven soms delen van de melktanden of -kiezen achter in de mond. Deze ‘doppen’ moeten met de hand verwijderd worden. Sommige paarden ontwikkelen ook extra tanden; wolfskiezen (een kies die zich soms ontwikkelt voor de voorste kies) en hengsten- of ruinentanden. Zolang deze geen klachten geven kunnen ze blijven zitten. Daarnaast kan een paard door het ontstaan van tandsteen tandvleesontstekingen krijgen.

 

Gebitsproblemen herkennen
Herkenbare verschijnselen van gebitsproblemen zijn onverteerd voedsel in de mest, vermagering, slechte adem, proppen maken en knoeien met eten, eenzijdige neus- of ooguitvloeiing, voer weken in de waterbak en zwellingen op de kaak.

 

Gebitsproblemen zijn vaak ook bij het rijden te merken, omdat bit en neusriem dan pijnlijk kunnen zijn. Dit laat een paard bijvoorbeeld merken door te staken, bokken of vluchten, hoofdschudden, kantelen en weerstand tegen het bit. Andere tekenen zijn een tong uit de mond en roze schuim, door bloedingen in de mond.

 

Regelmatige controle
Voor gebitsproblemen geldt meestal dat hierdoor de ongelijke slijtage verder toeneemt, waardoor de klachten verergeren of vermeerderen. Het is dan ook verstandig om grote problemen voor te zijn en het paardengebit regelmatig te laten controleren. Het advies is doorgaans een jaarlijkse controle en voor paarden die wisselen een halfjaarlijkse controle.

 

Vermoed je een gebitsprobleem bij je paard? Aarzel dan niet om contact met de paardenkliniek op te nemen.

 

 

Meer lezen?

Lees het volledige kennisartikel ‘Het paardengebit’ op Paardenarts.nl.

Gebitsproblemen bij paarden

Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.