Gewrichtsproblemen

 

Een gewricht is een scharnierpunt van twee of meer beenderen waarbij kraakbeen en gewrichtsvloeistof als scharniermiddelen functioneren. Tijdens beweging komen er grote krachten op de gewrichten van een paard te staan. Gewrichtsproblemen bij paarden komen dan ook regelmatig voor en kunnen verschillende oorzaken hebben.

 

Artrose

Artrose, oftewel slijtage van het kraakbeen van een gewricht, is een veel voorkomend gewrichtsprobleem in met name benen en hals. Artrose kan ontstaan door zware overbelasting, een afwijkende beenstand, gewrichtsinfecties, breuken en ouderdom. Genezing is niet mogelijk, maar het proces kan wel worden afgeremd.

 

OC, OCD en chips

OsteoChondrose (OC) is een erfelijke verstoring van het verbeningsproces van kraakbeen naar bot, waardoor bot aan de uiteinden onregelmatig kan worden en het kraakbeen verdikkingen kan vertonen. Deze verdikkingen kunnen niet goed gevoed worden met gewrichtsvloeistof. Door belasting kunnen deze stukjes kraakbeen loslaten.

 

We spreken van OsteoChondrosis Dissecans (OCD) wanneer er ook stukken bot loskomen. Naast de erfelijke oorzaak zijn onjuiste voeding en te weinig beweging de belangrijkste oorzaken voor het ontwikkelen van OCD.

 

OC/OCD ontwikkelt zich veelal voor het derde levensjaar. Voldoende beweging en uitgebalanceerde voeding is dan ook belangrijk voor jonge paarden.

 

Chips kunnen in een gewricht ontstaan door het afbreken van een stukje bot ten gevolge van overbelasting of trauma.

 

Paarden met OCD en/of chips kunnen behandeld worden door de betreffende gewrichten in te spuiten met ontstekingsremmers of pijnstilling met orale ontstekingsremmers. Middels een operatie kunnen de losse fragmenten worden verwijderd.

 

Verwondingen

Heeft een paard een verwonding ter hoogte van een gewricht, dan is er kans op septische artritis, oftewel bacteriële gewrichtsontsteking. Laat zo’n verwonding altijd beoordelen door een dierenarts. Deze ontstekingen kunnen heel hardnekkig en lastig te behandelen zijn.

 

Diagnose

Er zijn verschillende manieren om gewrichtsproblemen te diagnostiseren. De meest gebruikte methode is het maken van röntgenfoto’s, maar daarop is alleen het bot te zien. Om een gewricht goed te kunnen beoordelen moet een echo, CT- of MRI-scan gemaakt worden.

 

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige kennisartikel Gewrichtsproblemen bij paarden’ op Paardenarts.nl.

 

Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.