Hoefbevangenheid

 

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen hoefwand en hoefbeen. De zwelling die hierdoor ontstaat veroorzaakt druk, veel pijn en schade in het omliggende gebied. Tijdens het weideseizoen komt hoefbevangenheid regelmatig voor en veelal in het voorjaar.

 

Oorzaken

Hoefbevangenheid wordt meestal veroorzaakt door een probleem in de stofwisseling. Dit kan PPID, insulineresistentie (IR) of EMS zijn, maar ook komen door bepaalde medicijnen en verkeerde voeding, zoals teveel suikerrijk gras. Gifstoffen in het bloed, bijvoorbeeld door ziekte of bloedvergiftiging, kunnen ook voor hoefbevangenheid zorgen. Een derde oorzaak is overbelasting.

 

Symptomen

Paarden met hoefbevangenheid bewegen moeizaam of willen helemaal niet meer lopen. De hoeven voelen warm aan en de aderen kloppen voelbaar, met soms een verdikte/pijnlijke kroonrand. Ook de punt van de straal van de hoef kan gevoelig zijn. Het paard loopt kreupel en belast de hoeven om en om. Het zet bij heftige pijn de voorbenen zo neer dat ze het minst belast worden, door de achterbenen ver onder het lichaam te plaatsen en de voorbenen meer naar voren (een typische houding bij hoefbevangenheid).

 

Bij acute hoefbevangenheid treden de verschijnselen plotseling en hevig op. Binnen twee dagen treedt de chronische fase in en komt het hoefbeen los van de hoefwand. In het ernstigste geval kan het hoefbeen kantelen en door de zool van de hoef breken. Het paard is dan niet meer te redden.

 

Diagnose en behandeling

Door röntgenfoto’s en een bloedtest kan worden vastgesteld of een paard hoefbevangen is, wat de oorzaak is en of behandeling nog zinvol is. Bij de behandeling worden ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven. Vaak is ook een aangepast dieet nodig. Een bekwame hoefsmid kan het genezingsproces versnellen door met speciale bekapping en aangepast beslag de druk op de hoeven te verminderen.

 

Een stal met voldoende bodembedekking en een goed voedingsplan verkleinen de kans op hoefbevangenheid. Zorg dat er geen plotselinge veranderingen zijn in het dieet, geef kleine porties voer en pas op met gras en ander suikerrijk voedsel.

 

Het genezingsproces is veelal afhankelijk van tijdig ingrijpen! Schakel bij een vermoeden van hoefbevangenheid dan ook direct een dierenarts in!

 

 

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige kennisartikel ‘Hoefbevangenheid op Paardenarts.nl.

 

Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.