Kissing spines

 

De rug van een paard bestaat uit achttien borstwervels en zes lendenwervels, met op elk wervellichaam een lang, verticaal botuitsteeksel (spinaaluitsteeksel). Normaal gesproken staan deze uitsteeksels enkele millimeters uit elkaar. Raken ze elkaar, dan ontstaan er beschadigingen en irritatie van het bot. Dit noemen we ‘kissing spines’. Door de reactie van het bot wordt er nieuw bot gevormd, maar treedt er soms ook botverval op.

 

Oorzaken

Aanleg speelt hierbij een rol; volbloeden zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor het ontwikkelen van de aandoening. Daarnaast zijn factoren uit de omgeving van invloed, zoals leeftijd bij het inrijden, zadel, ruiter en manier van training.

 

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom bij kissing spines is verminderd presteren. Omdat het paard pijn aan de rug kan ondervinden, kan het ook anders gaan bewegen en protesteren bij opzadelen, opstijgen en rijden.

 

Diagnose en behandeling

Om kissing spines vast te stellen wordt eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar het bewegingsapparaat. De rug wordt onderzocht door met de hand te voelen (spieren en uitsteeksels) en de beweeglijkheid te testen. De ligging van het zadel wordt ook bekeken. De benige structuren van de rug kunnen d.m.v. röntgenfoto’s beoordeeld worden en met echografie kan schade aan spieren en ligamenten worden vastgesteld.

 

Voor een succesvolle behandeling moet goed gekeken worden naar de manier waarop het paard getraind en bereden wordt (goed zadel, ruiter niet te zwaar) en of er nog andere problemen spelen.

Kissing spines kunnen worden behandeld door deze plaatselijk, onder echobegeleiding, in te spuiten met ontstekingsremmers. Een infuus kan indien nodig botverval remmen. Ook kan mesotherapie worden ingezet voor een pijnstillend en spierontspannend effect. De spieropbouw en souplesse kunnen eventueel met supplementen worden gestimuleerd. De behandeling kan daarbij nog worden aangevuld met fysiotherapie, osteopathie of chiropractie.

 

De prognose is afhankelijk van de ernst en het aantal kissing spines. Heeft de behandeling onvoldoende resultaat dan is een chirurgische ingreep wellicht mogelijk. Dit is echter een zeer ingrijpende behandeling die in Nederland nog weinig wordt toegepast.

 

 

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige kennisartikel ‘Kissing spines bij paarden’ op Paardenarts.nl.

Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.