Röntgenologie

 

Röntgenstraling gaat door de meeste zachte weefsels heen, maar wordt door harder weefsel tegengehouden. Zo houdt bot veel straling tegen en kraakbeen veel minder tot geen straling. Op röntgenfoto’s kan zo het skelet goed worden afgebeeld. De paardenarts kan op deze manier een veel betere diagnose stellen dan enkel het paard met het blote oog te bekijken. Het maken van röntgenfoto’s wordt daarom onder andere toegepast bij het onderzoeken van letsel, kreupelheid en gebitsproblemen. Dankzij röntgenfoto’s kunnen bijvoorbeeld botbreuken, ontstekingen en gewrichtsslijtage worden vastgesteld. Bij een paard dat hoefbevangen is, zal er een röntgenfoto gemaakt moeten worden om vast te kunnen stellen in welke fase de hoefbevangenheid zich bevindt.

 

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van röntgenologie bij aan- en verkoopkeuringen, sportkeuringen, PROK-keuring, hengstenselectie, voor genoomtesten en voor OC/OCD-screening bij jonge paarden. Vaak is het doel hierbij om een risico-inschatting te verkrijgen voor het toekomstige gebruik van het paard. Afhankelijk van het soort keuring worden er meerdere foto’s gemaakt van specifieke onderdelen van het paard.

 

Mobiel en digitaal
Röntgenologie is tegenwoordig digitaal en kan ook op locatie plaatsvinden. Voordelen van digitale röntgenfoto’s zijn onder meer de zeer hoge kwaliteit van de foto’s en de snelheid van het proces, waardoor het mogelijk is om de foto’s direct te beoordelen. Dat het mogelijk is om op lokatie röntgenfoto’s te maken zorgt voor minder stress voor het paard, omdat het proces geluidloos is en het paard niet vervoerd hoeft te worden. Dat laatste is een groot voordeel als het paard geblesseerd is. Meerdere paarden kunnen op lokatie worden onderzocht en de digitale foto’s kunnen eenvoudig aan de klant worden meegegeven op bijvoorbeeld een USB-stick, of per mail worden verstuurd. Mobiele digitale röntgenologie is dan ook zeer doeltreffend bij kreupelheidsdiagnostiek of aankoopkeuringen ter plekke.

 

Vaak vindt er naast het maken van de foto’s ook een onderzoek plaats, of wordt er een echo gemaakt. De totale kosten van een röntgenologische keuring of -onderzoek kunnen daarom sterk verschillen. Een paardenverzekering kan soms een deel van de kosten dekken.

 

Paardenkliniek Midden Nederland maakt gebruik van moderne apparatuur en heeft de beschikking over een mobiele röntgen. Informeer voor het maken van een inschatting van de kosten altijd even bij de kliniek.

 

Meer lezen?

Lees het volledige kennisartikel ‘Röntgenologie bij paarden’ op Paardenarts.nl.

Röntgenologie

Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.