Chiropractie bij paarden

Klik hier voor het volledige artikel.

Rugproblemen bij paarden zijn nog steeds een onderschat aspect binnen de diergeneeskunde. Van oudsher werd alleen gekeken naar kreupelheid vanuit de benen, maar de afgelopen jaren is door onderzoek gebleken dat de paardenrug vaak meespeelt bij slechte sportprestaties. Door middel van gedegen klinisch onderzoek kan er gekeken worden of er sprake is van problemen vanuit de rug. In dat geval kan chiropractie een rol spelen in de behandeling van uw paard.

 

Een chiropractor is gespecialiseerd in de (paarden)rug (in ons geval dierenarts Anna). Chiropractie is een behandelmethode die zich bezighoudt met de diagnostiek, behandeling en preventie van stoornissen aan het bewegingsapparaat. Een chiropractor zal door middel van observatie in rust en tijdens beweging een indicatie kunnen krijgen van waar de beweeglijkheid in de wervelkolom verminderd is. Daarbij zal door midden van palpatie (voelen) op zoek gegaan worden naar warmteverschillen, pijnlijkheden en spierspanning. Aanvullend wordt hierna met behulp van speciale manuele technieken de daadwerkelijke beweeglijkheid van afzonderlijke wervels getest, waarna bij een beperking en/of pijnlijkheid tot behandeling wordt overgegaan. De behandeling bestaat uit het mobiliseren en manipuleren van gewrichten en spieren in het lichaam om een beperking in de beweeglijkheid te behandelen. Hierdoor wordt er een positief effect gezien op het functioneren van het zenuwstelsel en daarmee op de algehele gezondheid van uw paard.

 

Wanneer komt uw paard in aanmerking voor een chiropractisch consult:
– Acute/chronische problemen van het bewegingsstelsel
– Verminderde soepelheid, terughoudendheid of zelfs weigeren
– Overgevoeligheid en/of pijnreactie bij aanraking

 

Welk resultaat mag u van de behandeling verwachten:
– Verbeteren van prestatievermogen
– Preventie van blessures
– Verbeteren van de conditie bij oudere dieren
Chiropractie kan een aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde, het is geen vervanging. Het kan helpen bij de juiste diagnose en behandeling van problemen aan het bewegingsstelsel. Aanvullend kan röntgenologisch en/of echografisch onderzoek noodzakelijk zijn en meer duidelijkheid bieden over de onderliggende oorzaak van het probleem.

 

Chiropractie is een zeer specifieke behandelmethode die de beweging van alle gewrichten in het lichaam normaliseert en de functie van het zenuwstelsel optimaliseert waardoor het hele lichaam beter functioneert’. (IVCA)

 

U kunt voor chiropractie bij onze dierenkliniek terecht. Anna Lagendaal is hierin gespecialiseerd. Heeft u hier meer vragen over dan kunt u altijd contact met ons opnemen, of direct via anna@dkmidden.nl.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.