Nieuw Europees Dierenpaspoort

Vanaf 29-12-2014 zijn er nieuwe regels omtrent het reizen van gezelschapsdieren van en naar het buitenland. Deze Europese verordeningen hebben betrekking op honden, katten en fretten. Het nieuwe paspoort is minder fraudegevoelig en begint met het nummer 528-NL. Alleen dierenartsen mogen dit paspoort afgegeven. Een dier moet altijd gechipt zijn voordat het paspoort mag worden afgegeven. De genoemde regels gelden voor alle EU landen. Het nieuwe paspoort is bedoeld om onze huisdieren beter te beschermen. Des te beter gegevens geregistreerd zijn, deze te makkelijker het is om hun welzijn te beschermen.

Wat betekent dit nou voor u?  Als uw dier voor 29 december 2014 al een paspoort had waarin de identiteit van uw dier is vastgelegd (chipnummer, tatoeage) dan hoeft u geen nieuw paspoort aan te schaffen. Uw oude paspoort is dan gewoon geldig als reisdocument. Als uw dier na deze datum een paspoort krijgt dan krijgt u van de dierenarts het nieuwe paspoort. In dit nieuwe paspoort worden de pagina’s waarop de identificatie gegevens van uw dier staan gelamineerd, daarnaast zal de pagina waar de rabiës (hondsdolheid) vaccinatie op wordt aangegeven worden gelamineerd. Dit mag alleen door de dierenarts worden gedaan en verminderd de kans op fraude. De rabiës vaccinatie in het oude paspoort hoeft niet gelamineerd te worden.

Waarom is de rabiës enting zo belangrijk? Rabiës ofwel hondsdolheid is één van de ergste virale ziekten ter wereld en wordt overgedragen van dier naar mens. Er overlijden nog steeds jaarlijks ongeveer 55.000 mensen aan deze ziekte, dan voornamelijk in ontwikkelingslanden. Naast onze honden en katten kunnen ook veel in het wild levende dieren besmet zijn met deze ziekte, zoals vossen en vleermuizen. Veel landen binnen de EU zijn rabiësvrij verklaard dankzij het veelvuldige vaccineren. Het is daarom zeer belangrijk om honden en katten die naar het buitenland gaan of uit het buitenland komen goed te vaccineren tegen rabiës.

Vanaf welke leeftijd mag een pup de grens over? Vanaf 29 december 2014 mogen pups jonger dan 15 weken Nederland niet meer binnen komen. Ze kunnen namelijk pas op 12 weken worden gevaccineerd tegen rabiës, daarna moet er 21 dagen gewacht worden alvorens de pup naar Nederland mag. Het is daarbij verplicht dat ze gechipt zijn en een paspoort hebben. Houdt hier dus rekening mee wanneer u een pup bij een buitenlandse fokker koopt. Wanneer u een pup vanuit Nederland naar het buitenland wilt laten gaan gelden de invoereisen van het betreffende land. Daarover kunnen we u altijd meer vertellen en neem dan ook gerust contact met ons op.

Wat als mijn dier niet naar het buitenland gaat? Wanneer uw dier niet over de grens gaat dan is een paspoort niet verplicht. U kunt dan volstaan met een vaccinatieboekje om de entingen van uw dier in bij te houden.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.