Last van vlooien!

Vlooienplaag, bah! Hoe zit dat nou met die vieze beestjes?

 

In Nederland hebben we rond dit jaargetijde wel vaker last van een vlooienplaag. De combinatie van een zachte winter en de daaropvolgende zomer zorgt ervoor dat deze lastpakken zich razend snel kunnen voortplanten. Het is vooral de kattenvlo die de narigheid veroorzaakt. Deze vlo wordt gevonden op honden, katten, konijnen en soms ook op knaagdieren. Ook wij als mens zijn niet altijd veilig. De hondenvlo geeft daarentegen toch vooral de voorkeur aan de hond zelf.

Als u echt geïnteresseerd bent in vlooien, kijk dan eens hier 🙂

 

Helemaal ongevaarlijk zijn de vlooien beslist niet: ze kunnen een irritatie van de huid veroorzaken, kunnen een allergische reactie opwekken en kunnen daarnaast ook andere “vieze beestjes” overdragen aan uw dier. De lintworm wordt o.a. door vlooien tussen dieren verspreid. Een goede vlooienbestrijding helpt uw dier dus ook tegen de lintworm te beschermen. De bacterie die kattenkrabziekte veroorzaakt wordt ook door de vlo tussen katten verspreid. De vlo kan ook het gevaarlijke katten leukemievirus overdragen tussen katten.

Het is dus erg belangrijk om deze vervelende vlooien zo goed mogelijk te bestrijden. Om dit op een goede manier te kunnen doen is het onontbeerlijk om kennis van de cyclus van de vlo te hebben. De vlo blijft zijn/haar hele leven op het dier zitten en zal na aankomst op uw dier zich in veel gevallen al binnen 5 minuten gaan voeden met bloed. De vrouwtjes vlo zal al binnen 20 tot 36 uur na het voeden beginnen met het produceren van eitjes, hier kan ze wel 100 dagen mee doorgaan en met een eiproductie van wel 40 tot 50 eieren per dag ontstaan er door 1 vlo al wel heel snel veel nieuwe vlooien! Deze eitjes zullen binnen enkele uren op de grond vallen en na een paar dagen uitkomen. De larven verschuilen zich in een vochtige omgeving, zoals in uw vloerbedekking, in kieren van de vloer, in de mand van uw dier en onder kussens. Uiteindelijk zal het bij optimale omstandigheden ongeveer een maand duren voordat de complete cyclus rond is er een volwassen vlo is ontstaan. De vlo vindt lichaamswarmte, uitgeademde CO2 en licht erg aantrekkelijk en komt op die manier uiteindelijk weer op uw dier terecht. De cyclus is daarmee rond. Wat hiervan vooral belangrijk is: het grootste deel van de vlooienpopulatie bevindt zich dus in de omgeving van uw dier, in uw huis dus (95% van de vlooienpopulatie).

Leuk natuurlijk om zoveel mogelijk over de vlo te weten, maar we willen er vooral vanaf. Dus wat nu? Tegenwoordig wordt je doodgegooid met anti-vlooien middelen, van zeer goedkoop tot extreem duur, van goed werkzaam tot geen enkel effect. Hoe bepaalt u nu welk middel u het beste aan uw dier kunt geven? Als eerste is het belangrijk om bij een vlooienprobleem niet te vergeten uw huis te behandelen met een geschikte omgevingsspray, zeer goed te stofzuigen (vooral in alle kieren) en eventueel een vlooienband in de stofzuigerzak te doen. En dan natuurlijk uw dier! Welk middel geschikt is voor uw dier is afhankelijk van het doel van de behandeling en van uw dier zelf. Bij een dier met een vlooienallergie willen we het aantal vlooienbeten zoveel mogelijk beperken, bij een vlooienplaag zonder dat uw dier allergisch is willen we vooral voorkomen dat er eitjes worden geproduceerd om uw huis zo schoon mogelijk te houden. Eigenlijk hebben alle producten die er nu op de markt zijn (degene verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaak of dierenarts) een 100% adulticide werking: dit houdt in dat na toediening alle vlooien die op dat moment op uw dier leven doodgaan. Wat echter ook erg belangrijk is en nog wel eens over het hoofd wordt gezien is de snelheid waarmee de vlooien doodgaan na het toedienen van het anti-vlooienmiddel. Bij sommige producten is dit al binnen enkele minuten, maar het kan ook 2 dagen duren. In de tussentijd wordt uw dier dus nog steeds door vlooien gebeten. Een dier met een allergie is niet gebaat bij een middel uit de laatst genoemde categorie, ook zullen er in die tijd alweer nieuwe eitjes zijn geproduceerd zoals eerder besproken. Verder is het erg belangrijk om rekening te houden met de gewoontes van uw dier: heeft u een fanatieke zwemmer dan zijn spot-on formuleringen (de pipetjes in de nek) minder geschikt. Deze verspreiden zich over de vetlaag van de huid (worden dus niet in het lichaam opgenomen) en zullen door het water niet hun volledige werkzaamheid behouden gedurende 4 weken. De anti-vlooienmiddelen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in tabletten, pipetjes en banden. Allen hebben een andere werkzame stof en werken daarmee dus ook op een andere manier. Het is voor een effectieve behandeling daarom uitermate belangrijk dat u met een deskundig iemand bovenstaande zaken doorneemt om tot een geschikte anti-vlooienbestrijding voor uw dier te komen. Het kan lastiger zijn dan u denkt. Wij helpen u graag verder om samen tot een goede behandeling te komen.Dierenkliniek Midden Nederland
Dierenarts in Utrecht

Dierenkliniek Maartensdijk - Hoofdlocatie
Tolakkerweg 157
3738 JL Maartensdijk (UT)

T : 0346 725 998
E : info@dkmidden.nl


KVK nr : 73249823
BTW nr : NL 182938359B02
Rekeningnr : NL80 ABNA 0837 5592 00
LET OP nieuw rekeningnummer

Wij werken volgens de richtlijnen van KNMvD.